djeca cover
Dječiji osmjesi razvedrili oblačan februarski dan
February 10, 2018
festa-for-web
Prava novska fešta održana na Škveru
February 19, 2018
greece-for-web

Dani Grčke na Prazniku mimoze

Dani Grčke, je program koji slijedi u okviru 49. Praznika mimoze koji organizuju Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i JUK Herceg fest. Program Dani Grčke održaće se u utorak i srijedu, 13. i 14. februara, i nastavlja prošle godine uvedenu praksu da se na Prazniku mimoze predstavi dio kulture neke od zemalja koje su povezane sa Herceg Novim i Crnom Gorom.

„Ambasada Grčke rado učestvuje u svim manifestacijama koje imaju za cilj promociju grčkog jezika i kulture i sa velikim zadovoljstvom se odazvala pozivu za dvodnevno učešče u Prazniku Mimoze u Herceg Novom i prilici da promoviše grčku kulturu“, kazao je Theodoros Michalopoulos savjetnik u Ambasadi Grčke.

Za prvo veče u okviru Dana Grčke, 13. februara u 20 časova, u prostoru Gradske kafane, planirano je veče grčke gastronomije i muzike.

„Zahvaljujemo se hotelskoj grupi MAESTRAL RESORT & CASINO, u grčkom vlasništvu, koja će specijalitete grčke kuhinje pripremiti i posjetiocima ponuditi besplatno“, objasnio je Michalopoulos.

Gosti će biti animirani zvucima buzukija i imaće mogućnost da zaplešu planetarno popularnu grčku igru – sirtaki. U ovom programu će, po pozivu Herceg festa, učestvovati Miljan Obradović i plesači KSC Diano.

Narednog dana u Maloj sali Dvorane Park u 20 časova će biti prikazan film režisera Grigorisa Karantinakisa, „Haritonov hor” koji je pobijedio na svjetski poznatim filmskim festivalima u Solunu i Aleksandriji i bio kandidat za Oskara 2005. godine. Grčki gradić, horsko takmičenje i ljubav – radnja se kreće u okvirima “mediteranske egzotike”. Prelijepi pejzaži Krfa, nježna ljubavna priča u sjenci diktature i neodoljiva muzika samo su neki od aduta ovog filma.

Film „Haritonov hor“ prenosi atmosferu Grčke s kraja šezdesetih godina i specifičnost ondašnjih političkih i društvenih prilika“, kazao je Michalopoulos dodajući da će u okviru manifestacije biti izložene i fotografije sa karnevala u Patri, jednom od tri najveća svjetska karnevala, koji je počeo 17. februara i još traje uporedo sa ovim događajem na Prazniku mimoze .

Na projekciju filma „Haritonov hor“ ulaz je besplatan.

meny-for-web hariton-for-web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *