koncert-novi-novom
Koncert Novi Novom, 28. oktobra u 20 časova
October 28, 2016
bajka-skraceni
“Bajka o ribaru i ribici”, 17. novembra u 14 časova
November 9, 2016

Predstava “Koštana”, 19. novembra u 20 h

kostana

„Koštana“ je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva protjerana. Palanka se uvijek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pjevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom – lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog svijeta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju mjeru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan),Koštana će morati da nauči kolika je cijena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.

Progonstvo je surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv jednog bića koje im je pokazalo svu laž njihove svakodnevice. Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, vidjeti svijet čulnije i uzbudljivije nego što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svijet. Koštana nema milosti prema lažnim vrijednostima koje vladaju u njenom gradu, nema razumjevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral i „stid od sramote“. Svijet oko nje se raspada i ona će pjevati na sav glas o onome što je guši i sputava. Kao i životu, na kraju komada će apsolutno biti pobjeđeno od realnog, sloboda od nužnosti.

Lica: Koštana -Emina Elor, Hadzi Toma – Emir Hadzihafizbegović , Stojan, sin mu– Emir Ćatović, Arsa,predsjednik opštine – Milan Kovačević, Mitke, brat mu– Nebojša Dugalić, Marko, vodeničar – Radoje Čupić, Salče, mati Koštanina –Aleksandra Pleskonjić Ilić, Kata, žena Hadži Tomina – Gordana Đurđević Dimić, Stana, kći Hadži Tomina– Danica Grubački, Vaska, Koca, Vela, kći Arsine – Nina Rukavina, Andreja Kulešević , Jelena Marković. Muzičari (Vroom) – Marko Grubić, Andrijana Belošević i Dzamal Al Kiswani.

Kreativni tim: kompozitor Marko Grubić,  koreograf Andreja Kulešević, scenograf Marija Kalabić, kostimograf  Tatjana Radišić, tekst songova Kokan Mladenović, scenski govor dr Dejan Sredojević.

kostana